Biografia

Manuel de Pedrolo va néixer a Aranyó, l’any 1918, va estudiar durant temps a Aranyó, fins a traslladar-se a Tàrrega, on va cursar el batxillerat, fins l’any 1935, un cop acabat el batxillerat va marxar a viure a Barcelona, però un any després, va esclatar la guerra civil espanyola de Franco, i això el va estroncà en els seus estudis. Perquè, durant la guerra civil espanyola es va afiliar a la CNT-FAI i va fer de mestre a la població de Fígols de les Mines. Va pertànyer a la branca d’artilleria de l’Exèrcit Popular i va anar als fronts de Falset, Figueres i Barcelona. Un cop finalitzada la guerra, Pedrolo era un personatge al que li agradava escriure. L’any 1943, es traslladà a Barcelona definitivament, (La guerra havia acabat) Es va instaurar allà, a causa del seu casament. Va ser l’any 1950, quan es va iniciar en la vida literària, amb un llibre de poemes. L’any 1953 va publicar la primera novel·la ‘’Es vessa una sang fàcil’’ A partir de llavors, va ser quan es va iniciar la roda de Manuel de Pedrolo, fins a no parar. L’any 1954, va guanyar el seu primer premi: El premi Janot Martorell. Això el va fer esdevindre al final, un dels poetes més prolífics, i més ferms i grans de tots els temps. No només es va dedicar a escriure novel·la i poesia, sinó que també va escriure teatre, apart del teatre, com a bon artista, va fer dibuixos, dibuixà sempre amb fort realisme. Parlant de les seves novel·les, a les que l’hi va ficar una forta innovació, a totes elles, i a la seva obra. El que feia diguéssim era tornar al Renaixement i fixar-se en la qualitat humana, i totes les contradiccions a les que ens porta tal cosa. Segons un article, Pedrolo era un clandestí de la societat segrestada.

Sense deixar enrere la seva vida literària, l’any 1979 va rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. I sempre, sempre tenia per davant la seva ideologia, tant política com artística, a la seva obra, etc. Això el va fer esdevindre un dels pensadors i intel·lectuals més importants, molt compromès amb el seu país. De l’esquerra independentista. A part d’això, va intervenir molt activament en la política catalana, i fou un dels grans escriptors en discursos i d’altres textos a diverses revistes, etc.

Morí l’any 1990, el dia 26 de juny, a Barcelona, amb l’edat de setanta-dos anys.Caricatura de Manuel de Pedrolo

____________________________________________________________________

Resum Per anys de la seva vida:

1918. Dia 1 d’abril neix a L’Aranyó (La Sagarra); el seu pare, advocat, era membre d’Acció Catalana. Al cap d’un any es traslladen a Tàrrega. El 1926 comença a anar a escola (Escola Pia)

1929. Comença el batxillerat;

1935. Escriu els primers poemes. Va a Barcelona a acabar el batxillerat

1937. Fa un curset de capacitació per a mestre per la FAI i és destinat a Fígols-les-Mines. Al cap de poc, va ésser incorporat a l’Exèrcit Popular, a artilleria. El 1938 escriu els primers contes. El 1939, acabada la guerra, és destinat a Sanitat, a Valladolid, i llicenciat de l’èxèrcit el 1941 col.labora amb un amic a una agència de publicitat, però el 1942, és militaritzat de nou a l’Hospital Militar de Barcelona.

1943.- Fa d’agent d’assegurances i treballa a un estanc. El 1945 Inicia un negoci de fruites amb un amic.

1946. Es casa i torna a Tàrrega.

1948. escriu el primer llibre unitari de poemes, Ésser en el món, i el 1949 la primera novel.la, Elena de segona mà.

1950. S’estableix a Barcelona, on col.labora en dos o tres negocis: tots fan fallida. Publica el seu primer llibre. 1951 té una filla. Aquest any coneix Carles Riba, Joan Triadú i la gent d'”Ariel”.

1952. Comença a fer de corrector a una editorial, i el 1953, de traductor. Ha traduït Faulkner, Sartre, Kerouac, Robbe-Grillety…. Publica el primer llibre de narracions El premi literari i més coses.

1954. Es col.loca a una agència d’informació on treballarà ja establement. Guanya el premi Joanot Martorell amb Estrictament personal, publicat el 1955

1955. comença a treballar d’assessor literari, secció anglesa, d’una editorial.

1958. Publica a Mallorca, la primera obra de teatre, La nostra mort de cada dia.

1963. Director de La Cua de Palla. Des de 1970 viu modestament de les seves obres.

1979. Premi d’honor de les lletres catalanes.

1990. Mor a Barcelona.

____________________________________________________________________

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: