La seva obra

Com ja hem dit, Manuel de Pedrolo va escriure molts tipus de gèneres literaris, a continuació podreu divisar les característiques principals de dits gèneres.

___________________________________________________________

Teatre:

Els personatges de Manuel de Pedrolo habiten un món tancat que els separa de manera radical de l’espai exterior. Així, ens trobem amb uns personatges empresonats, els més decidits dels quals lluiten per enderrocar els murs de la seva presó, si bé els altres acaben en bona mesura per admetre’ls i acostumar-s’hi a causa de la por que en ells desperta l’inconegut.
El teatre de Pedrolo, en suma, ens dóna una visió del franquisme, tot trascendint-lo i portant la repressió i la lluita dels qui s’hi oposen al fi de l’existencial.
La rebel·lió assoleix un caràcter distint cada vegada i el resultat difereix també en cada un dels drames.

___________________________________________________________

Manuel de Pedrolo, es preocupa per la pàtria, i per el seu país, però, també influeix activament en la seva obra amb trets característics intel·lectuals bastant importants, ja que per exemple, posa en les seves obres trets com:

  1. La acció de denúncia contra la injustícia
  2. Contra l’intent de genocidi cultural i polític
  3. L’odi al poble català a partir de l’any 1936

___________________________________________________________

En general, el teatre de Pedrolo es un teatre ”patriòtic” perquè, si ho recordem, va batallar a la Guerra Civil, i aquest és un tema que el mou a escriure sobre tal cosa.

___________________________________________________________

Narrativa

”Tota novel.la és un estudi de situacions imposades al personatge o creades per ell i que afecten el seu esdevenir, les seves relacions amb els altres i, en general, la seva posició davant el món. L’espai és un lloc, o una sèrie de llocs successius on estem ancorats, però la veritable tragèdia està en el temps.” (Manuel de Pedrolo)

El seu objectiu és captar personatges i situacions de l’home català actual, per recrear-lo tot aprofundint-los i donar-ne les seves dimensions morals universals (Tenia trets filòsofs també). És, per tant, la recerca de les constants de la condició humana. Es tracta, doncs, d’una idea de realitat doblement vinculada amb l’existencialisme, en tant que concep la funció literària com a investigació i la carrega de responsabilitats morals i socials. Això explica les seves obres contra el franquisme, etc.

Manuel de Pedrolo va escriure com ja hem dit després de la guerra civil, això fa que es preocupi per els períodes d’entreguerres, així doncs, es fixa en els moviments literaris americans.

Manuel de Pedrolo fa ús de la temàtica existencialista: la problemàtica de la llibertat, el no sentit de la vida, l’alienació quaotidiana, la solitud, l’estrangeritat, la incomprensibilitat del món, l’enigma de la mort, etc. Es per això que els seus personatges són tancats, extranys d’alguna manera.

___________________________________________________________

Manuel de Pedrolo utulitza també l’absurd: Situacions il·lògiques, estranyes, que ofeguen o desorienten l’individu.

També escriu sobre l’italianisme, i el seu cinema, trets del romanticisme, etc.

Així doncs, Manuel de Pedrolo, en la seva obra, es preocupa principalment de l’activitat moral del personatge, la seva llibertat, etc.Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: